Enkelband leidt tot minder recidive dan celstraf

Criminelen die hun straf in de gevangenis uitzitten, plegen dubbel zo vaak recidive als een crimineel die een enkelband heeft gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) uit België. Dat volgde 5381 veroordeelden die tussen 2003 en 2005 vrijkwamen.

Het onderzoek is nog niet gepubliceerd, maar wel ingezien door wetenschapstijdschrift EOS. Van de ruim 5000 gevolgde criminelen, zaten 1.074 hun straf voor 90 procent of meer met een enkelband uit. De rest zat langer in de cel.

Gevangenis schrikt niet af

Het instituut vergeleek de recidivecijfers van criminelen. Daarbij werd het soort misdaad meegewogen. Relatief lichte criminelen werden dus niet vergeleken met de zware jongens. Uit de analyse blijkt dat misdadigers die hun straf in de cel uitzitten, 18 procent binnen een jaar opnieuw worden opgepakt. Bij criminelen met een enkelband was dat vijf procent.

Na vijf jaar zat 46 procent van de criminelen die in de gevangenis moesten zitten opnieuw vast, tegenover 24 procent van de criminelen die een enkelband hadden.

Volgens NICC-onderzoeker Luc Robert is een mogelijke verklaring dat een gevangenisstraf meer nadelige effecten heeft op het leven na de straf. Een gevangenisstraf heeft daarnaast nauwelijks een afschrikkingseffect, bleek eerder uit onderzoek. Omdat een enkelband ook als straf wordt gezien, is het afschrikkingseffect waarschijnlijk vrijwel even groot.