Enkelband moeilijker door te knippen

Er komt een nieuwe enkelband voor criminelen die een hoog risico vormen. Deze nieuwe enkelband is gemaakt van staaldraad in plaats van rubber en glasvezel. Het moet voorkomen dat de enkelband gemakkelijk kan worden doorgeknipt. 

Dat heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming laten weten aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is de nieuwe enkelband geen garantie dat deze toch niet wordt doorgeknipt. Op termijn wil Dekker alle enkelbanden laten vervangen.

In de fout

De introductie van de nieuwe enkelband is een gevolg van het feit dat vorig jaar 63 criminelen hun enkelband hebben doorgeknipt. In totaal waren er in 2017 2850 veroordeelden die met een enkelband voorwaardelijk waren vrijgelaten of onder toezicht stonden. Vorige maand nog ging de 30-jarige Carlo R. er vandoor nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Hij was gevlucht nadat hij was veroordeeld tot 14 jaar cel voor de moord op Hafed Merkikou, eigenaar van een shishalounge in Geleen. Het slachtoffer werd in zijn huis overvallen en doodgeschoten. Carlo R. werd begin deze maand weer opgepakt.

Overigens gaan sommige criminelen ook met een enkelband in de fout. De 29-jarige Issam T. uit Sittard bijvoorbeeld pleegde overvallen terwijl hij een enkelband droeg.