Enkelband-plan Teeven gekraakt

Het plan om gevangenen vaker met een enkelband thuis te laten zitten zal leiden tot grote problemen. Doordat er geen begeleiding is zullen veel delinquenten opnieuw in de criminaliteit verzeild raken. Dat is volgens De Telegraaf de conclusie van het advies van de Raad van State op het plan van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Het is een vernietigend advies.

Alleen om geld

De Raad van State adviseert de plannen rigoureus te te wijzigen of helemaal niet door te voeren. In het rapport staat dat de Raad zich 'niet aan de indruk kan onttrekken' dat het Teeven alleen maar om geld besparen te doen is. En dat terwijl de beoogde bezuiniging niet eens wordt gerealiseerd.

Detentie fasering 

Nu is er detentie fasering, dat wil zeggen dat gevangenen in de laatste periode van hun straf meer verlof en begeleiding krijgen. Teeven wil dat afschaffen omdat dit – onder meer door de begeleiding – te duur zou zijn. Hij wil daarom dat gedetineerden thuis aan zitten met een enkelband om. Dat plan zou Teeven 16 miljoen euro opleveren maar de Raad van State betwijfelt sterk of dit wel kan lukken.

Belangrijk punt dat Teeven niet meerekende is dat ex-gedetineerden die thuis zitten recht hebben op diverse uitkeringen die ze in de gevangenis niet zouden krijgen.

Teeven maakte aan het begin van het jaar bekend een reeks gevangenissen te gaan sluiten