Enkelband voor overvallers komt eraan

Veroordeelde overvallers moeten enige tijd enkelbanden krijgen. Met electronisch toezicht wil het Haagse Openbaar Minsterie overvallen in de Haagse regio terugdringen. Het idee krijgt steun van burgemeester Jozias Van Aartsen (VVD) en de politie Haaglanden. De Haagse driehoek wil in de strijd tegen overvallen ook de strafeisen verhogen en overvallers hinderlijk gaan volgen. Dat laatste werkt volgens de Haagse autoriteiten goed omdat er met die methodes de eerste maanden van jaar minder overvallen waren dan in 2010. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam liet vorige maand al weten voorstander te zijn van de enkelband voor overvallers.

Aboutaleb is voorzitter van de Taskforce Overvallen die is ingesteld door minster minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie. Aboutaleb pleitte ervoor overvallers na hun vrijlating nog lang te volgen om te bezien of te op het rechte pad blijven.

In de Haagse regio daalde overigens het aantal winkelovervallen maar steeg het aantal straatroven daarentegen wel: van 75 in de eerste maanden in 2010 tot 128 in 2011.

De Haagse korpschef verwacht dat door de vaak jonge overvallers goed in de gaten te houden, en te corrigeren indien nodig, het probleem wordt aangepakt: ‘Het zijn vaak jonge daders die handelen in een impuls,’  zei Henk van Essen. Hij denkt dat het goed is de jongens te laten aanvoelen dat ze niet meer zo geakkelijk wegkomen met hun actie.

Doorgaans gaat de helft van de overvallers gaat na een celstraf nog eens in de fout.

De Taskforce Overvallen geeft het Openbaar Ministerie (OM) de mogelijkheid aparte maatregelen te treffen zoals een gebiedsverbod of een alcoholverboden, maar ook om langdurig toezicht te eisen. In de Taskforce werken politie, OM en bedrijfsleven samen.