Ennetcom sommeert OM tot rectificatie

De advocaten van Danny M. van het PGP-bedrijf Ennetcom willen dat het Openbaar Ministerie en politie uitgebrachte persberichten over de zaak rectificeren. In de persberichten schrijven OM en politie dat Ennetcom een ‘crimineel’ communicatienetwerk is.

Criminelen

Volgens de advocaten wordt onder meer ‘volslagen ten onrechte gesteld’ dat met het justitieel optreden ‘een groot versleuteld communicatienetwerk van criminelen’ uit de lucht zou zijn gehaald. Ook zou het Openbaar Ministerie ten onrechte suggereren dat Ennetcom diensten aanbiedt aan ‘criminelen’.

‘Tal van bedrijven’

Volgens de advocaten Leon van Kleef en Nico Meijering heeft Ennetcom, dat telefoons voor berichtenverkeer met PGP-versleuteling aanbiedt, ’tal van bedrijven en particulieren’ als klant:

Gelijk ieder ander willekeurig bedrijf (van broodbakker tot autodealer) kan Ennetcom onmogelijk uitsluiten dat criminelen gebruik maken van haar producten. Het feit dat door politie en openbaar ministerie kennelijk geconstateerd is dat zich onder de duizenden gebruikers van dat netwerk (enkele vermeende) criminelen zouden bevinden, rechtvaardigt geenszins het netwerk “crimineel” te noemen en het netwerk toe te schrijven aan “Nederlandse en mogelijk buitenlandse criminelen”, net zo min het rechtvaardigt Ennetcom (en alle bij Ennetcom betrokkenen) te scharen onder “criminele dienstverleners” en te betitelen als een bedrijf dat diensten aanbiedt “aan criminelen”.

De advocaten eisen namens Ennetcom dat de Staat zorg draagt voor rectificatie, anders zal Ennetcom zich tot de rechter wenden.

De eigenaar van Ennetcom is vorige week door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Alle berichten over de zaak:

OM: PGP-data naar zwacri-onderzoeken geleid (UPDATE)

‘Aanslag met brandbom op directeur PGP-bedrijf’ (UPDATE)

De grote PGP-slag van het Openbaar Ministerie

‘Niet alle BlackBerry-PGP’s te kraken’ (UPDATE)