2018: enorme geweldsgolf in Londen

In Enfield, een wijk in het noorden van Londen, zijn zaterdagavond drie gewonden gevallen bij een schietpartij. Het is het zoveelste geweldsincident in de Britse hoofdstad waar dit jaar al 122 moorden werden gepleegd, nu al vier meer dan in 2017.


De schietpartij in Enfield vond plaats aan de Gordon Road. Volgens een getuige liep een man met een bebloed gezicht naar een buurtwinkel waar hij vroeg om een ambulance te bellen voor twee andere gewonde mannen.

Nog geen arrestaties

De lokale politie meldt dat op de plaats delict vier mannen zijn aangetroffen. Twee personen hebben schotwonden. Een derde persoon raakte ook gewond, maar het is onduidelijk welke verwondingen hij heeft. Ze zijn alle drie overgebracht naar het ziekenhuis. Hun toestand is onbekend. Er is nog niemand gearresteerd, maar de politie heeft wel een onderzoek geopend.

Geweldsuitbarsting

Het geweld in Londen is de laatste tijd enorm toegenomen en er gaat geen week voorbij zonder een dodelijke schiet- of steekpartij. Dit jaar zijn er al 122 moorden gepleegd in de stad, nu al vier meer dan in 2017. In 69 gevallen ging het om fatale steekpartijen, in veertien gevallen om schietpartijen. Slachtoffers van terrorisme worden hierbij niet meegerekend. Als het geweld zo blijft doorgaan, staat de teller op het einde van het jaar op 140 moorden. Dat zou dan het hoogste aantal in tien jaar zijn.

Tieners

Wat opvalt, is de jonge leeftijd van de betrokkenen: veel daders en slachtoffers zijn tieners. Vaak gaat het om geweld tussen bendes, waar de politie maar geen grip op krijgt. Volgens experts zijn de flinke bezuinigingen op de politie en jeugdvoorzieningen van de afgelopen jaren een van de redenen voor de geweldsuitbarsting in Londen. Ze zeggen dat grote groepen jongeren het gevoel hebben geen onderdeel te zijn van de maatschappij. Ze worden in de steek gelaten en hebben geen goede rolmodellen, waardoor ze tussen wal en schip vallen en een onderklasse gecreëerd wordt die steeds verder verzeild raakt van de samenleving.

Invloed sociale media

Volgens de Londense politie spelen sociale media ook een belangrijke rol bij het geweld. Doordat op Instagram, Snapchat en YouTube regelmatig filmpjes van steekpartijen, gevechten en bedreigingen worden gedeeld, zou sociale media geweld normaliseren en de steekpartijen en moorden onder tieners bevorderen.

Drill music

Ook de gewelddadige teksten van het in Londen populaire hiphopgenre drill music zouden aanzetten tot geweld. Op verzoek van de Londense politie verwijderde YouTube onlangs enkele tientallen videoclips. In september werden in Londen acht jongens van een straatbende uit stadsdeel Shepherds Bush veroordeeld voor onder meer zware mishandeling en een steekpartij. De straatgang predikte geweld in drill-video’s. In augustus werd drill-rapper Incognito doodgestoken.