‘Enquêtrice’ 18 jaar cel in voor moord

Een 53-jarige vrouw is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor de moord op een vrouw in het Noord-Brabantse Heesch. Het slachtoffer werd op 2 oktober 2010 in haar woning doodgestoken door de verdachte die vermomd als enquêtrice bij haar aan de deur kwam.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot een celstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging.

Enquêtrice

De verdachte vermoedde dat haar vriend haar bedroog met de vrouw uit Heesch. Ze ging op 2 oktober 2010 vermomd als enquêtrice naar de woning van het slachtoffer, belde aan en vervolgens ontstond er binnen een vechtpartij tussen de vrouwen. Het slachtoffer werd meerde malen met een mes in haar buik en borst gestoken.

Moord

Volgens het hof in Den Bosch is er sprake van moord, omdat de vrouw het slachtoffer met voorbedachten rade om het leven gebracht. ‘De vrouw heeft haar handelingen zorgvuldig voorbereid en voldoende gelegenheid gehad om over de gevolgen na te denken. Er was geen sprake is van impulsief handelen. Bovendien heeft de vrouw zich, ondanks herhaald hulpgeroep, totaal niet meer om het slachtoffer bekommerd’, aldus het hof.

Tbs

Anders dan de rechtbank legt het gerechtshof geen tbs op, omdat deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) de vrouw ten tijde van de moord volledig toerekeningsvatbaar achten. De vrouw is op eigen verzoek in hoger beroep in het PBC onderzocht.