‘Er loopt een traan door de maand’

In het hoger beroep in de zaak van viervoudig moordenaar Faig B.  was het maandag voor het gerechtshof in Den Haag de beurt aan nabestaanden van slachtoffers. In mei 2011 moordde B. bijna een compleet gezin uit in Zwijndrecht.

Moeder

In het Algemeen Dagblad een verslag van de zitting waarbij leden van de familie Achoendova aan het woord kwamen. De moeder van slachtoffer Farida Fargat, die vier dagen voor de slachtpartij in Zwijndrecht in de woning van Faig B. al was doodgeschoten, sprak de 29-jarige verdachte persoonlijk aan. Dat gebeurde toen ze gisteren haar slachtofferverklaring voorlas tijdens het hoger beroep tegen B..

Adem

‘Jij hebt vier vrouwen omgebracht en durft hier te gaan zitten,’ zei ze. De verdachte zat ruim een meter van haar vandaan. Hij schoot haar twee keer van achteren in het hoofd en één keer in de rug. ‘Jij mag geen adem halen,’ voegde ze hem toe. De rechter riep haar tot de orde.

Traan

De tekst van het enig resterende zusje die werd voorgelezen was: ‘Het is 3 jaar, 6 maanden en 10 dagen geleden als ik dit schrijf. Het verdriet slijt niet. Het neemt zelfs met de dag toe. Jaar in, jaar uit zit ik te wachten op mijn verjaardag tot mijn moeder en zusjes langskomen. In december loopt er een traan door de maand.’

Vijf seconden

Het doodschieten van drie leden van de familie Achoendova gebeurde in de Langelaarstraat in Zwijndrecht. B. zag eerst de zus van Nargiz aan voor zijn ex. Hij schoot haar twee maal door het hoofd in het portiek. B. heeft verklaard dat hij Nargiz later in de woning vijf seconden aan heeft gekeken voor hij haar doodschoot. Nargiz’ moeder kwam op het lawaai aflopen en werd doodgeschoten. Alleen de vader overleefde de kogels. Toen de politie op zoek ging naar B. vonden ze in diens woning het lichaam van Farida. B. zelf zat ondergedoken bij zijn oom, hij werd pas 20 mei opgepakt.

Waas

B. is door de Dordtse rechtbank veroordeeld tot levenslang, voor twee keer een moord op zijn ex-vriendinnen Farida Fargat en Nargiz Achoendova en twee keer voor doodslag op de zus en moeder van Nargiz. Als motief is wraak en jaloezie  genoemd. B. zelf ontkende dat er sprake was van iets als en eerkwestie. Hij houdt vol dat hij handelde in ‘een waas’. B. gebruikte veel drugs en drank. Volgende week komt het Openbaar Ministerie met de strafeis.

Zie ook:

OM: levenslang voor viervoudige moord

Man bekent vier moorden