Er was geen feest met drie ‘wijfen’ in Kikkenstein

De officier van justitie in Amsterdam heeft tegen Jason “Jayjay” L. 16 jaar cel geëist voor medeplegen en uitlokken van de moord op Abderrahim “Appie” Belhadj (29) in de vroege ochtend van 9 mei 2016. Op de zitting donderdagmorgen was op beelden te zien hoe een schutter Belhadj met een pistool achtervolgde.

Door @Wim van de Pol

Justitie vindt dat L. middels het sturen van 94 whatsappjes Appie Belhadj aan het einde van een uitgaansnacht naar flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost dirigeerde en zo de moord mede pleegde. Bovendien lokte hij de de moord uit, volgens de officier, doordat hij een bericht aan een vriend stuurde met een adres in Kikkenstein. Hetzelfde adres waar hij ook Belhadj heen stuurde.

Trainingspak

De 25-jarige rapper Jason L., voorheen ook voorman van straatbende Green Gang, hoorde het allemaal rustig aan in een zwart trainingspak en paarse patta’s met korte sokjes. Af en toe strekte hij zijn nek en schouderspieren. Op vragen reageerde hij alleen door te zeggen dat hij gebruik maakt van zijn zwijgrecht.

Seksfeestje

Tijdens het voorhouden van de feiten liet de voorzitter doorschemeren dat hij met name één omstandigheid als erg belastend voor L. zag. Waarom drong hij erop aan dat Belhadj naar Kikkenstein zou komen voor een seksfeestje met drie vrouwen, terwijl hij zelf al op weg was naar Rotterdam? En er bovendien op Kikkenstein kennelijk helemaal geen feestje met hem en vrouwen gaande was?

VIP-ruimte

Op camerabeelden was goed te zien hoe de vriendengroep van Jayjay eerder die nacht Belhadj en zijn vrienden ontmoet in de VIP-ruimte van Club Air, in de Amstelstraat bij het Rembrandtplein. Belhadj en Jason L. spreken elkaar, en Belhadj omhelst L. zelfs.

In het tweede deel van de nacht is Belhadj (foto rechts) in Club Ibiza bij het Leidseplein. Jayjay en zijn vrienden zijn in een VW Polo gestapt en rijden via Amsterdam-Noord naar de Bijlmer en Kikkenstein, waar de Polo enige tijd stilstaat. In die fase van de nacht initieert Jayjay op twee momenten Whatsapp-gesprekjes met Belhadj, dat is tussen half vier en vier uur. Kennelijk is er één vrouw, ene Sabrina, interessant voor Belhadj. In een gesprek zegt Jayjay onder meer dat hij ‘3 meids’ bij zich heeft. En: ‘ik ga ze drogeren’.

‘mag ik komen’, vraagt Belhadj, ‘ik wil neuken’.

Justitie twijfelt er niet aan dat Jayjay de betrokken telefoon bediende. Jayjay zei later tegen de politie over die telefoon: ‘die is er niet’. En: ‘Ik heb geen zin dat jullie in mijn telefoon gaan’.

Kikkenstein

Justitie vindt het verdacht dat op beelden te zien is dat om 04.10 een kleine donkere personenwagen bij Kikkenstein arriveert en Jayjay precies rond die tijd aan Rigjendrig L. een bericht stuurt met een adres met huisnummer in de flat Kikkenstein. Volgens de officier van justitie stuurde hij daarmee ofwel L. ofwel een onbekend gebleven man naar Kikkenstein om Belhadj dood te schieten (Rigjendrig L. staat nu niet terecht. Hij is wel verdachte. Hij zit een straf uit voor voorbereiden van een liquidatie).

Na verloop van tijd komen er weer Whatsapp-gesprekjes op gang en krijgt ook Belhadj het huisnummer in Kikkenstein door. Belhadj neemt een taxi naar de Bijlmer. Op beelden is te zien hoe hij even na vijven zoekend rondloopt. Hij appt steeds naar Jason L. over zijn zoektocht. Die hem zegt aan te bellen bij het nummer en vraagt of hij naar beneden moet komen.

Schutter

Ook de onherkenbare schutter is te zien op bewakingsbeelden. Op zeker moment trekt hij een pistool op een moment dat hij Belhadj nog niet kan zien. Dan zien we Belhadj rennen met de schutter op enige meters achter hem aan. Hij sterft een paar tellen later met negen kogels in zijn lichaam en hoofd, naast een bloembak op een glazen galerij in het eerste ochtendlicht. Het is dan 05.28. Op zijn iPhone komen dan nog appjes van Jayjay binnen (‘waar ben je bro?’, ‘die wijf gaat weg hoor’).

Agenten vertonen tegenwoordigheid van geest, en ontgrendelen later de iPhone met de vingerafdruk van de al overleden Belhadj.

Als Belhadj sterft is Jayjay volgens de politie met twee vrienden in de VW Polo in Rotterdam. In ieder geval wordt die Polo daar om 05.36 geregistreerd. Ze keren vervolgens weer terug naar Amsterdam. Om 05.49 bezoekt Jayjay met zijn telefoon de websites van AT5, Crimesite en Vlinderscrime. Dat is, twintig minuten na de moord, belastend, volgens de officier van justitie, hoewel L. wel vaker die sites bezocht.

Ochtend

Van een feestje die ochtend in Kikkenstein, of van het bestaan van ene Sabrina is volgens justitie niets gebleken.

Jason L. zegt pas de volgende dag rond 13.30 van de moord op Appie te hebben vernomen. Dat is gelogen, stelt de officier van justitie. In de ochtend kwam het al ter sprake in een Whatsapp-chat die hij bekeek. Diezelfde ochtend werden met zijn telefoon artikelen op AT5 over de schietpartij bekeken.

De politie verdenkt L. (en vrienden van hem) overigens nog van betrokkenheid bij andere moordaanslagen.

Donderdagmiddag komt Jayjay’s advocaat Manon Aalmoes aan het woord.