Er was geen snelwegschutter

Dé absolute topkomkommer van afgelopen jaar was toch wel de snelwegschutter. Nu blijkt het een hype omdat er waarschijnlijk nooit geen snelwegschutter is geweest, zo schrijft het Openbaar Ministerie op basis van een rapport van het  Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) over de kwestie. Waarschijnlijker zijn de ruiten toch echt door steentjes of door andere triviale oorzaken gesneuveld. 

Het onderzoek startte op 7 augustus, nadat op die zondag opvallend veel zij- en achterruiten sneuvelden op de A13 in de omgeving van Rotterdam.

Omdat werd gedacht aan een mogelijke schutter, werd onmiddellijk groot ingezet. Na enige weken werd het onderzoek verbreed om ook de mogelijkheid van een andere oorzaak te onderzoeken.

Uiteindelijk zijn 179 meldingen van ruitschade nader onderzocht. Van een aantal incidenten kan worden uitgesloten dat sprake is geweest van een beschieting. De betreffende auto reed bijvoorbeeld langs een geluidswal die het onmogelijk maakte om langs de weg te gaan staan en er reden op dat moment ook geen andere auto’s in de buurt. Van de overige incidenten kon in geen geval worden aangetoond dat sprake is geweest van een beschieting. Zo zijn geen forensische sporen ontdekt die wijzen op een beschieting. Ook zijn geen verklaringen afgelegd door mensen die daadwerkelijk iemand hebben zien schieten.

Toch blijft het grote aantal incidenten op 7 augustus zeer opvallend. Maar ook bij die incidenten zijn desalniettemin geen aanwijzingen voor een mogelijke schutter gevonden, aldus het onderzoeksteam.

Verder is vast komen te staan uit onderzoek van het NFI dat het vanaf de kant van de weg praktisch onmogelijk is om een rijdende auto te raken met een luchtdrukwapen of een katapult. Vanuit een rijdend voertuig is dat wel makkelijker. Die mogelijkheid kan dus niet helemaal worden uitgesloten.

Ten slotte blijkt uit cijfers van glasschadeherstelbedrijven dat er wekelijks en maandelijks een zeer groot aantal zij- en achterruiten breekt, bijvoorbeeld door steenslag. Maar die komen doorgaans niet in het nieuws.

Voor liefhebbers en complotdenkers, hier is het gehele rapport.