Nieuw onderzoek vingers Erik-Jan Q.

Het gerechtshof van Den Haag heeft woensdag nieuwe onderzoeken gelast in de zaak van Erik-Jan Q. Q. is verdacht van het voorbereiden van aanslagen en sturen van poederbrieven naar onder meer de AIVD en Shell. Het gerechtshof, dat om veiigheidsredenen zitting hield in de bunker in Amsterdam-Osdorp, wil dat een andere deskundige dactyloscopisch onderzoek gaat doen naar de vingerafdrukken van Q. Een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft volgens de verdediging de vingerafdruk van een middelvinger met een wijsvinger verward. Er moet ook onderzoek komen naar de verdachte stoffen die bij Q thuis zijn gevonden.

Door Seda Beyik

Q. is In april 2009 aangehouden omdat hij van plan zou zijn geweest aanslagen te plegen. Justitie maakt dat op uit de grote hoeveelheden grondstoffen, hulpmiddelen voor explosieven, kaarten en beeldmateriaal die in zijn woning aan de Boelstraat in Rotterdam zijn gevonden. Verder zou hij een tiental poederbrieven en kogelbrieven hebben gestuurd, naar onder andere de AIVD en Shell. Maar de advocaat zegt dat het te betwijfelen valt of deze brieven van Q. afkomstig zijn.

In de periode september 2003 – oktober 2004 zijn de brieven bezorgd.

Een andere instantie dan het NFI moet nu de sporen gaan onderzoeken.

Daarnaast moet er een nieuw onderzoek plaatsvinden naar het grondstoffen- en explosievenonderzoek. Het hof wil weten of de aangetroffen grondstoffen ergens anders voor gebruikt kunnen worden dan voor het maken van explosieven. ?Volgens de verdediging waren de stoffen niet bestemd voor een crimineel doel.

Volgens Q. zijn de aangetroffen grondstoffen bedoeld als schoonmaakmiddel tegen onkruid.

De rechter-commissaris gaat de onderzoeken uitzetten, het wachten is op een nieuwe pro forma zitting die na ruim twee manden zal plaatsvinden. Tijdens de inhoudelijke behandeling zullen de nieuwe deskundigen getuigen.

Lees ook:

‘Vingerafdruk Erik-Jan Q. onderzoeken’