Rechtbank: erven Aran de Jong moeten betalen

De erven van vermoorde drugshandelaar Aran de Jong moeten ruim 20 miljoen euro belasting betalen. Dat heeft de rechtbank bepaald nadat De Jongs erfgenamen bezwaar hadden aangetekend tegen een beslissing van de Belastingdienst.

Erfgenamen

Het Algemeen Dagblad schrijft dat niet duidelijk is wie er tot de erfgenamen behoren. De Jong laat een weduwe na en drie kinderen, onder wie één uit een eerder huwelijk. Het is niet bekend of De Jong een testament had opgemaakt en welke van de kinderen de erfenis hebben geaccepteerd. Volgens de fiscus heeft De Jong met drugshandel meer dan 40 miljoen euro verdiend. Hij verhandelde softdrugs naar Engeland, Italië en Spanje.

Ferrari

Het Openbaar Ministerie startte het onderzoek Maskerbij op De Jong. In 2011 werd hij aangehouden op de snelweg toen hij met zijn Ferrari over de vluchtstrook een file wilde inhalen. De agent die hem aanhield, zag een tasje met tien gsm’s en nam die in beslag. Vervolgens werd de inhoud van de telefoons gekopieerd. Na lange tijd in werd De Jong twee weken voor de inhoudelijke behandeling in zijn zaak op vrije voeten gesteld en snel daarop doodgeschoten voor zijn woning in Eindhoven.

Hard bewijs

De aanslag bestaat uit ruim 20 miljoen euro plus meer dan 2 miljoen rente. Hoewel hard bewijs onder het bedrag ontbreekt, gaat de rechter toch akkoord met de aanslag. Oorzaak is dat De Jong aantoonbaar inkomsten heeft verzwegen bij zijn aangiften, zodoende is de bewijslast volgens de rechtbank terecht omgedraaid en verzwaard. De erven moesten aantonen dat de schatting niét klopte. Dat hebben ze in de ogen van de rechter niet overtuigend gedaan.

Zie eerdere ontwikkelingen in de zaak:

OM loopt vast in groot onderzoek naar drugsgelden

Justitie eist 23 miljoen van drugsbende Aran de Jong