Escobar’s hitman aangehouden om afpersing (VIDEO)

Een oud-crimineel die bekendheid kreeg doordat hij bekende honderden mensen te hebben gedood voor cocaïnehandelaar Pablo Escobar is in Colombia opgepakt. “Popeye”, of Jhon Jairo Velásquez Vásquez had een Youtube-kanaal waarin hij onder meer vragen beantwoordde over zijn verleden.

Medellín-kartel

De burgemeester van Medellín maakte in een tweet bekend dat Popeye vrijdag is aangehouden op verdenking van criminele samenzwering en in ieder geval twee gevallen van afpersing. Volgens lokale media meldde Popeye zich met zijn advocaat bij het Openbaar Ministerie in Medellín om te informeren of er een onderzoek tegen hem liep. De krant El Tiempo meldt dat hij familieleden van voormalige compagnons van Escobar zou hebben afgeperst van geld dat nog voortkomt uit de inkomsten van het Medellín-kartel dat Escobar in de jaren tachtig leidde. De slachtoffers zouden aangifte hebben gedaan.

3300 moorden

Pablo Escobar en Popeye

De Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement (ICE) zou hebben meegedaan aan het onderzoek.

Popeye heeft bekend zelf ongeveer 300 mensen te hebben vermoord en voor naar schatting 3.000 moorden opdracht te hebben gegeven. Toch kreeg hij in 1992 maar 52 jaar cel en kwam hij in 2016 weer op vrije voeten.

Hij begon toen een een Youtube-kanaal en trad veelvuldig in de publiciteit. Volgens het in Medellín gevestigde Insight Crime zijn er geruchten zijn dat hij door bepaalde figuren in de onderwereld van Medellín (de “oficina de envigado”) werd beschermd. Een van hen werd in de afgelopen jaren opgepakt. De Amerikaanse autoriteiten zouden de afgelopen jaren de Colombianen hebben geholpen die onderwereld aan te pakken.

Zie ook:

Escobar’s hitman begint YouTube-kanaal (VIDEO)