Escobar’s hitman begint YouTube-kanaal (VIDEO)

Een man die persoonlijk 300 mensen zou hebben gedood, opdrachten voor duizenden liquidaties gaf en zo’n 200 autobomaanslagen organiseerde is een YouTube-kanaal begonnen. “Popeye”, John Jairo Velásquez (54) – die ook een verkeersvliegtuig met 110 passagiers liet opblazen – is een ster-vlogger.

 

Oorlog

Ooit was Velásquez geweldsman van drugsbaas Pablo Escobar, die in de jaren tachtig in Colombia het Medellín-kartel leidde en een gewelddadige oorlog voerde tegen (onder meer) rivalen en de Colombiaanse overheid. Escobar (links) werd in 1993 doodgeschoten door de politie. Popeye kwam in de gevangenis terecht. In 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij.

100.000 volgers

Op advies van een vriend begon hij vorig jaar een YouTube-kanaal en hij had de volgende dag 1.000 volgers, zo vertelde hij aan de telefoon tegen The Guardian. Nu zijn dat er meer dan 100.000. Iedere post op PopeyeArrepentido (Popeye heeft berouw) opent met een slow motion opname van een vliegende kogel. Geweld is nog steeds zijn handelsmerk. Zijn motief is jonge mensen aan zich te binden en hen vervolgens op het rechte pad te brengen of te houden. Hij wil een ’tweede kans’ en zich ‘her-integreren’ in de samenleving.

Pijnlijk

Hij is alleen veroordeeld voor uitlokking van de moord (in 1989) op de Colombiaanse presidentskandidaat Luis Carlos Galán (zie video onder). Zelf heeft hij verantwoordelijkheid aangegeven voor de dood van duizenden mensen. Zo bedacht hij een systeem waarbij politiemensen willekeurig werden gedood door freelancers die daarvoor bij het kartel een premie konden declareren.

In de video’s geeft hij details over de periode van Escobar of commentaar op de (criminele) actualiteit.

In een filmpje komt de vraag aan de orde van de broer van een vermoorde politieman wanneer hij de familieleden van vermoorde slachtoffers persoonlijk onder ogen wil komen. ‘Een pijnlijke vraag voor me’, zei Velásquez, ‘het is belangrijk dat we elkaar kunnen ontmoeten zodat ik persoonlijk om vergeving kan vragen en mijn verantwoording kan nemen.’

Velásquez zegt in een filmpje over ‘zijn baas’:

Voordat ik begin wil ik zeggen dat alles wat Pablo Emilio Escobar Gaviria deed slecht was. Het is belangrijk dat nieuwe generaties zich niet fixeren op de figuur van Pablo Escobar en al helemaal niet op mijzelf. We moeten geen rol-model zijn. Wij zijn bandieten.

In onderstaand filmpje geeft hij antwoorden op vragen van kijkers, onder wie familieleden van vermoorde personen die vragen over de dood van hun naasten:

https://youtu.be/fVDqSFmtDMM

Hieronder een Mexicaanse “corrido” over Popeye. Een narco-corrido is een soort biografie, een heldenverering van Mexicaanse gangsters:

https://youtu.be/G9HY22hoSJk

De moord (vanaf 1’48”) op presidentskandidaat Galán werd gefilmd: