EU onderzoekt banden piraten en maffia

De speciale EU-gezant in Somalië gaat de banden tussen Somalische piraten en de Italiaanse maffia onderzoeken. Michel Koutouzis, een criminoloog uit Parijs, signaleerde het probleem in zijn boek Crime, Trafficking and Networks, wat in mei uitkwam. Volgens Koutouzis verstrekken Italiaanse maffiagroeperingen wapens aan de piraten, in ruil voor de mogelijkheid tot het dumpen van giftig afval.

 

Volgens de criminoloog worden tonnen afval in de zee gedumpt. Het samenwerkingsverband zou al jaren bestaan. Een VN-rapport in 2005 toonde aan dat er bij de tsunami in 2004 grote hoeveelheden lood, kwik en chemisch afval aanspoelden op kustplaatsen, wat 300 mensen het leven kostte. Volgens Koutouzis is er een verband met het dumpen van het afval door de Italiaanse maffia.

De Italiaanse maffia heeft een grote machtspositie in de afvalindustrie. De maffia verdient geld met een ‘alternatieve afvoer’ van giftig afval. De opbrengst van de ‘stortplaats’ in Somalië wordt witgewassen via de toeristische sector in Kenia en Tanzania. Voornamelijk de Camorra, ‘Ndranghetta en La Sacra Corona Unita zouden samenwerken met de piraten.

De speciale EU-gazant voor de hoorn van Afrika heeft het boek gelezen en overgedragen aan ‘mensen die er meer verstand van hebben’. Zij onderzoeken of de conclusies van de criminoloog kloppen. De ant-piraterij missie van de Europese Unie wil zich al langer richten op de financiën van de piraten. Die zullen nu extra worden onderzocht.