EU scherpt antiwitwasregels aan, ook profvoetbalclubs krijgen meldplicht

EU scherpt antiwitwasregels aan, ook profvoetbalclubs krijgen meldplicht

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over strengere antiwitwasregels. Zo zijn profvoetbalclubs vanaf 2029 verplicht om te controleren wie hun sponsoren zijn en waar het geld vandaan komt. Ook moet de aankoop van auto’s vanaf 250.000 euro, en jachten en privéjets vanaf 7,5 miljoen euro voortaan standaard gemeld worden.

De nieuwe regels geven meer bevoegdheden aan financiële inlichtingeneenheden om gevallen van witwassen en terrorismefinanciering te analyseren en op te sporen, en om verdachte transacties op te schorten.

Aziatische gokbedrijven

Profvoetbalclubs zijn vanaf 2029 verplicht om de identiteit van hun klanten te verifiëren, transacties te monitoren en verdachte transacties aan de financiële inlichtingeneenheden te melden. Onlangs bleek nog dat Ajax en PSV geld kregen van Aziatische gokbedrijven waarvan onduidelijk was wie de eigenaren waren. Volgens de EU moet dat straks niet meer kunnen.

Verboden

Banken en accountants moeten al een tijdje verdachte transacties in de gaten houden en deze doorgeven aan de overheid. Verder worden contante betalingen boven de 10.000 euro verboden. Lidstaten krijgen de vrijheid om nationaal een nog lagere maximumlimiet te hanteren. Het Nederlandse kabinet wil een verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro.

Ook de aankoop van luxegoederen, zoals jachten en privéjets vanaf 7,5 miljoen euro en auto’s vanaf 250.000 euro moet voortaan worden doorgegeven. Naast banken of andere financiële instellingen geldt de meldplicht ook voor notarissen, advocaten en bijvoorbeeld autohandelaren.