EU: 60 mio voor coke-bestrijding Peru

De Europese Unie is een programma aan het voorbereiden dat Peru moet helpen in de strijd tegen de cocaïne-productie. Dat heeft de Nederlandse ambassadeur in Peru gezegd. Ambassadeur Arjan Hamburger zei dat Nederland de economische hulp aan Peru wil verhogen als dat land meer doet aan drugsbestrijding. Peru is de grootste producent van cocablaadjes en heeft Colombia ingehaald als grootste exporteur van cocaïne.

Hamburger zei dat het Nederlandse geld zal worden opgenomen in een Europees programma dat 60 miljoen euro gaat kosten. Het geld zal voornamelijk gaan zitten in programma’s en stimulering van de productie van alternatieve lucratieve gewassen. 

De ervaring leert in verschillende Andes-landen dat het erg moeilijk is om boeren andere gewassen te laten kweken dan coca, omdat cocablad per kilo nu eenmaal meer geld opbrengt dan sinaasappels of koffie. Daarom zou het EU-geld ook naar sociale ontwikkeling van coca-boeren moeten gaan.

Ambassadeur Hamburger zei dat Europa zich bewust is van de eigen verantwoordelijkheid bij de bestrijding van drugs als cocaïne, omdat er nu eenmaal veel gebruikt wordt in dat continent.

 

In het laatste drugsrapport van de Verenigde Naties staat dat er geen land ter wereld over zoveel areaal aan cocastruiken beschikt dan Peru. Dat areaal ligt voornamelijk op de grens tussen de Andes en het laagland van de Amazone, in de streek Alta Huallaga, waar de invloed van criminele organisaties bijzonder groot is. Het vervoer over water en door de lucht naar andere landen in het Amazonegebied is relatief gemakkelijk.

De VN heeft aanwijzingen dat Peru vorig jaar meer cocaïne heeft geproduceerd dan Colombia. Peru produceerde al enige jaren meer pasta basica, een half-fabrikaat van cocaïne, dan Colombia.

De Peruaanse boeren in de video stapten over op het telen van cacao. Maar zij zijn een minderheid in het gebied. Voorwaarde is een voortdurende aanwezigheid van het leger en die is er lang niet overal.

{youtube}pfkO3B7yDdE{/youtube}