Europa wil af van ‘crimineel’ briefje van 500

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om het briefje van 500 euro af te gaan schaffen. Er wordt al lange tijd gepleit om het biljet ongeldig te verklaren, omdat voornamelijk criminelen ze gebruiken.

Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt. Het briefje van 500 euro wordt nauwelijks in de reguliere economie gebruikt. De meeste winkels nemen ze niet aan, en dus kan de gemiddelde Europeaan niks met de grote biljetten.

Een miljoen past in een koffertje

Maar in het criminele circuit is het briefje van 500 razendpopulair. Met de biljetten zijn relatief makkelijk grote transacties te doen in contant geld: wie een miljoen wil afrekenen, heeft 2.000 briefjes van 500 nodig. Die passen makkelijk in een koffertje of tas, en het weegt nauwelijks meer dan twee kilo.

Europol doet nu onderzoek naar het biljet: hoe vaak wordt het gebruikt door criminelen en terroristen? Als dat onderzoek is afgerond, zal de ECB besluiten of het biljet daadwerkelijk wordt afgeschaft. Die kans zit er wel in: uit een Brits onderzoek bleek in 2010 al dat ongeveer 90 procent van alle biljetten van 500 euro in handen van criminelen waren.