Europees arrestatiebevel voor verdachte liquidatie Martin Kok (UPDATE)

Er is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Chris Hughes (foto), alias “Scotty”. Hughes was op de avond van de liquidatie van Martin Kok in het gezelschap van de misdaadblogger.

Volgens de BBC maakt Hughes deel uit van de zogenoemde Escalade-groep, een Schotse criminele bende, die onder andere in drugs en wapens handelt en grof geweld niet schuwt. Naast “Scotty” worden ook de broers James en Barry Gillespie, Jordan Owen en James White gezocht. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland meldt dat het arrestatiebevel niet op zijn initiatief is opgesteld.

Mislukte aanslag

Chris Hughes had op het einde van de middag op 8 december 2016 een afspraak met Martin Kok in het Amsterdamse Citizin M-hotel. “Scotty” zou namens MPC, een handelsfirma in encrypted telefonie, een groot advertentiecontract met Kok’s Vlinderscrime afsluiten. Toen de twee het hotel uitkwamen werd er een mislukte aanslag op Kok gepleegd. Beide mannen hadden toen niets in de gaten.

Deal vieren

Later die avond werd Kok alsnog geliquideerd nadat hij een avondje had doorgebracht in seksclub Boccaccio in Laren. Chris Hughes was aanwezig bij de moord, omdat hij die avond samen met Martin Kok en enkele dames in de club was. Volgens Kok om de advertentiedeal te vieren. En Boccaccio was een veel betere club dan het bordeel waar “Scotty” regelmatig in Amsterdam naar toe ging, aldus de misdaadblogger. Vlak na de liquidatie van Kok verliet Hughes de plaats delict. De volgende dag meldde hij zich bij de politie.

Aan de tand gevoeld

Hughes werd na de liquidatie van Kok 3 dagen aan de tand gevoeld, maar nooit voorgeleid. Volgens Maarten Pijnenburg, de advocaat van Hughes, is zijn cliënt nog steeds verdachte. Hij heeft hem al tijden niet meer gesproken. Anouar B., alias Zwartkat, die vast zit in Marokko, heeft verklaard dat Hughes als lokker fungeerde. Via hem zouden de huurmoordenaars weten waar Kok die dag uithing. Advocaten stellen vraagtekens bij de verklaringen van B. Ze zouden mogelijk onder dwang en marteling tot stand zijn gekomen.

Lees hier meer over de Schotse Escalade-bende: Schotse bende betrokken bij liquidatie Kok.

(Omdat in de Engelse pers de naam van Chris Hughes voluit wordt genoemd, doen we dat hier ook.)