‘Europese criminele organisatie van 680 miljoen opgerold’

Europol zegt dat met een operatie in vijf Europese landen een zeer grote criminele organisatie is opgerold die onder meer in drugs en sigaretten handelde en op groot schaal witwaste. Het netwerk zou tussen 2017 en 2019 zo’n 680 miljoen euro aan criminele omzet hebben gemaakt.

Litouwse man

Er zijn vorige week 22 mensen opgepakt. Hoofdverdachte is een Litouwse man van 48 jaar die in Spanje is opgepakt. Voor operatie “IJsbreker” kwamen deze week 450 agenten in actie die op veertig plaatsen in Europa doorzoekingen deden. Er is voor 8 miljoen euro aan contanten, diamanten, goudstaven, juwelen en luxe auto’s in beslag genomen. Verder werd een grote hoeveelheid illegale sigaretten gevonden.

Spanje

Europol zegt dat het gaat om de grootste criminele organisatie in Europa ooit. De groep zou op grote schaal drugs en sigaretten naar het Verenigd Koninkrijk hebben gesmokkeld. Het criminele geld ging vervolgens naar Polen. Daarna startte een witwasoperatie waardoor het vermogen werd geïnvesteerd in onroerend goed in (vooral) Spanje.

De verdachten maakten gebruik van gecodeerde communicatieapparatuur en deden tevens aan contraspionage om zich tegen de opsporingsautoriteiten te verweren.