Europol: 1% witwasstroom in Europa gepakt

Uit een nieuw rapport van Europol blijkt dat verdachte financiële transacties in Europa niet voldoende worden gemeld en dat er ook weinig mee wordt gedaan. Onderzoekers schatten dat in Europa slechts 1% van criminele opbrengsten die worden witgewassen door de autoriteiten wordt gepakt.

Nederland

In 2014 kwamen er bij de EU Financial Intelligence Units ongeveer een miljoen meldingen binnen van (bijvoorbeeld) banken over verdachte financiële transacties. In lang niet alle landen werkte dat meldingssysteem goed. Het aantal meldingen in de verschillende landen loopt erg uitéén. Ruim 65% van de Europese meldingen komt uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

10%

Van alle meldingen wordt maar een minderheid opgevolgd door strafrechtelijk onderzoek: 10%. Ook in Nederland is dat cijfer laag.

Volgens Europol is witwassen een grensoverschrijdend fenomeen terwijl er in de internationale samenwerking en informatie-uitwisseling van politie en justitie bij de aanpak grote barrières blijven. Dat speelt ook terroristische organisaties in de kaart.