Europol: Voetbalwedstrijden gefixed (UPDATE)

Het profvoetbal in een reeks landen is op grote schaal geïnfecteerd door matchfixing. Dat heeft Europol bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. In ruim 380 wedstrijden van het hoogste niveau heeft omkoping plaatsgevonden stelt de opsporingsorganisatie. In Europol werkt de politie van verschillende Europese landen samen. 

Er zou ongeveer 16 miljoen euro mee zijn gemoeid. Europol zegt dat bij de omkoping 425 officials en spelers uit 15 landen verdacht zijn. Onder hen zijn vijf Nederlanders. In totaal zijn vijftig mensen gearresteerd, tot nu toe.

Europol heeft geen namen bekend gemaakt en ook geen wedstrijden waar de fraude zou hebben plaatsgevonden. Zeker is wel dat er ook kwalificatiewedstrijden voor het EK en WK bij betrokken zijn, waarbij ook landen van buiten Europa betrokken zijn, en ook wedstrijden uit de Champions League.

Europol ziet een Aziatische criminele organisatie achter de fraudes die ook in andere takken van sport actief zou zijn, maar de griep heeft ook handlangers in verschillende Europese landen. Europol spreekt van het topje van de ijsberg. Opsporing is ingewikkeld: de fix van een enkele match kan onderzoek inhouden in tien landen met een 50-tal verdachten, aldus een woordvoerder van Europol.

Het onderhavige onderzoek heeft 18 maanden geduurd, van juli 2011 tot januari 2013. Daarbij zijn weddenschappen afgesloten ter waarde van 16 miljoen en zou een winst van 8 miljoen zijn gerealiseerd. Er is voor ongeveer 2 miljoen aan steekpenningen betaald. De hoogste uitbetaling voor een weddenschap zou 140.000 euro zijn geweest.

De zaak houdt verband met een oudere Duitse zaak waar al 14 verdachten zijn veroordeeld tot in totaal 39 jaar celstraf.