Eventjes in de onderwereld

Onlangs verscheen het jubileumnummer van Koud Bloed. Vijf jaar bestaat het blad al weer. Met ook in deze editie weer de mix van korte en lange verhalen. Pontificaal op de cover: Joego-maffiabaas Sreten Jocic, in de Amsterdamse onderwereld ook wel bekend als De Poedel. Journalist Devid Ilievski zocht Jocic op in zijn cel in Belgrado.

Ilievski beschrijft in zijn verhaal eerst de opkomst en ondergang van De Poedel, beginnend bij een brute overval op een Fries echtpaar  in 1988 en eindigend bij de veroordeling van Jocic in 2010 voor de moord op Goran Marjanovic. Daarna komt uitgebreid aan de orde wat de ontmoeting met Jocic in de gevangenis in Belgrado zoal teweeg heeft gebracht bij Ilievski zelf.

Colombia

Hetzelfde  onderwerp, een buitenstaander die in contact komt met de onderwereld, is ook het thema van het verhaal van vertaler Niko Verbeek. En hier zit je wel op het puntje van je stoel. Verbeek woont in Medellin in Colombia en verdient de kost met vertalen, voornamelijk cv’s en documenten van particulieren. In zijn artikel De Dutch Connection in Koud Bloed beschrijft hij hoe hij wordt benaderd voor een ‘lucratief spoedklusje’. Er komt een groep Nederlanders naar Medellin en er moet getolkt worden. Aanvankelijk heeft Verbeek geen idee waar hij over moet gaan vertalen, totdat de Nederlanders op de parkeerplaats van een cafe-discotheek arriveren waar de vertaler met een groepje Colombianen staat te wachten. “Nu begint me alles duidelijk te worden. Er is geen twijfel mogelijk waar het over gaat. Ze zijn aan het onderhandelen over een drugstransport, het gaat erom coke te sturen van het productiecentrum Colombia, naar de afzetmarkt in Europa.”

De Dutch Connection is het onbetwistbare hoogtepunt van deze Koud Bloed. Goed geschreven, goed onderwerp, goede spanning.

Verder in dit jubileumnummer onder andere artikelen over Rob Zegerius, het vervallen imperium van ‘paardenman’ Ger Visser, de moord op Sara Beugeltas in 1934 en hoe de doodstraf in Nederland verdween.

Hier meer over Koud Bloed