Evert de C. uitgepeild bij kasteelmoord

De Zeeuwse drugshandelaar Evert de C. (49), die aan Belgie zal worden uitgeleverd, lijkt meer te maken te hebben met de kasteelmoord dan hij tot nu toe liet blijken. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. De dag voor de moord was hij in Sint-Maria-Aalter, de plek waar het lijk van kasteelheer Stijn Saelens gedumpt werd. Dat blijkt uit onderzoek aan zijn gsm van de Belgische recherche.

 

Het gsm-signaal van de C. is op 30 januari 2012 ­opgevangen door de mast in Sint-Maria-Aalter. Daar heeft Pierre Serry, de organisator van de ­kasteelmoord, zijn chalet en bij die plek werd een grafput gegraven voor het slachtoffer. De speurders zijn nu zeer geïnteresseerd in het doen en laten van  Evert de C. op dat markante tijdstip op die plek. Voor hen staat het vast dat hij minstens hielp bij de voorbereidingen van de moord. Opvallend genoeg ontving De C. een dag na de moord bezoek van Ronny van Bommel, de Eindhovense huurmoordenaar wiens DNA is gevonden bij Saelens. Dat zegt een getuige in het dossier, volgens een andere Vlaamse krant.

Serry

Evert de C. en Pierre Serry waren in 2008 beiden verdachte in een strafrechterlijk onderzoek naar verboden groeihormonen, zo meldde Evert's advocaat Sydney Smeets eerder aan Crimesite. De Vlaamse speurders willen ook dna van Evert de C. om het te vergelijken met het dna op de verpakkingsfolie van een blauw dekzeiltje waarin het lichaam van kasteelheer Stijn Saelens gewikkeld was. Die folie zou ook terug­gevonden zijn in de chalet van Serry, die vermoedelijk dienst deed als 'thuisbasis' voor de huurmoordenaars.

Ploegstra

Evert de C. wordt ook genoemd in de vermissingszaak van Herman Ploegstra uit IJzendijke. In tegenstelling tot de voortvarende Belgische recherche in de zaak Saelens, onderzocht de Zeeuwse politie nooit serieus het verband tussen de verdwijning van Ploegstra en Evert de C. Verschillende getuigen wezen op dat mogelijke verband. Toch werd Evert de C. niet gehoord door de Zeeuwse recherche en werden zijn telecom-gegevens niet gecheckt, waardoor nooit duidelijk is geworden of Evert de C. op de avond van Herman's verdwijning misschien in de buurt van de plaats delict was.