Evert Kroon moet gaan zitten

De 54-jarige Evert Kroon uit Loosdrecht is woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het plegen van belastingfraude en valsheid in geschrift. De vastgoedmagnaat ontdook voor  meer dan 1 miljoen euro aan belastingen. Hij heeft over de jaren 2006 en 2007 een onjuiste aangifte van zijn inkomstenbelasting ingediend.

Kroon bracht facturen voor privé-uitgaven voor onder meer verbouwingen van woningen in het buitenland in rekening bij vennootschappen waar hij bestuurder was. Zo werd ten onrechte omzetbelasting in mindering gebracht en inkomstenbelasting ontdoken.

Aan de bedrijven die de facturen stuurden werd gevraagd om valse facturen op te maken, die konden worden opgenomen in de administraties van de verschillende bedrijven. Door het opnemen van de valse facturen in de administraties, pleegde de verdachte valsheid in geschrifte.

De verdediging voerde aan dat de zakenman feitelijk geen leiding had gegeven, omdat de strafbare feiten door anderen – waaronder de 49-jarige financieel directeur in zijn onderneming – werden uitgevoerd. De rechtbank oordeelt echter op basis van onder meer getuigenverklaringen van medewerkers dat verdachte samen met zijn medeverdachte feitelijk de leiding had in de ondernemingen en daarmee ook verantwoordelijk kan worden gehouden voor de valsheid in geschrifte.

De rechtbank oordeelde dat de man uitsluitend uit persoonlijk gewin heeft gehandeld en de fiscus en daarmee de samenleving voor een groot bedrag heeft benadeeld. ,,Verdachte heeft het, terwijl het hem ogenschijnlijk aan niets ontbrak, nodig gevonden zichzelf te verrijken”, aldus de rechtbank.

De 49-jarige financieel directeur kreeg een half jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij was intensief betrokken bij het plegen van de strafbare feiten.

In 2010 werd ook ontwerper Jan de Bouvrie aangehouden in deze zaak, maar deze kon eind 2010 met het Openbaar Ministerie een transactie regelen, waarbij er met een flinke boete van af kwam. 

De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van de officier van justitie.