Evert S. aangehouden voor aanslag Dalfour?

De Nationale Recherche heeft dinsdag een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de poging tot liquidatie van Marlon Dalfour in 2009 in Amsterdam. Over de identiteit van de man en over zijn woonplaats wil het landelijk parket niets zeggen. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. Of het om de voortvluchtige Evert Sijahailatua (29) gaat is nog niet duidelijk. Het ligt wel voor de hand omdat alle vijf verdachten op camerabeelden staan. Drie mannen zijn al aangehouden.

De vrouw van één van de verdachten heeft in voorarrest gezeten. Dalfour werd op maandag 10 augustus 2009 in de Vierlinghstraat in Amsterdam beschoten toen hij in zijn auto zat. In het onderzoek naar de moordaanslag zitten sinds augustus 2009 drie verdachten in voorlopige hechtenis: Cor P., Brian P. en Jeroen S.

Evert Sijahailatua is formeel aangeklaagd voor de poging tot moord op Dalfour.

Met een automatisch wapen werd Dalfour beschoten voor zijn woning aan de Andries Vierlinghstraat in Slotervaart, achter station Lelylaan. De schutters en het slachtoffer zaten in een auto. Dalfour schoot terug maar raakte zwaargewond door tien kogels. Hij overleefde aanslag.

De broers Cor en Brian P. en hun medeverdachten Jeroen S. en Evert Sijahailatua werden op de avond van de moordaanslag al door de recherche geobserveerd vanwege andere verdenkingen. Op hun safe house aan de Amstelveense Tempelhof was een camera gericht. Op de camerabeelden is te zien hoe Cor en Brian P. de vrouw van Cor P. en Evert Sijahailatua na de aanslag terugkeren en daarna weer vertrekken.

Cor P., diens vrouw en Brian P. worden later aangehouden in Almere. De politie raakte Evert Sijahailatua kwijt, sindsdien is die voortvluchtig.

Op de pro froma zitting in augustius bleek dat de officier van justitie de aanslag op Dalfour vrijwel rond heeft. Er is nauwkeurig in kaart gebracht hoe de verdachten verkenningen uitvoerden en hoe ze het slachtoffer hebben geobserveerd. Onderzoeken naar de moorden op Boneka Belserang en August Adjoeba (op 11 augustus 2008 in Buitenveldert) zijn nog bezig. De Dalfour-zaak is afgespitst.

De verdachten worden de ’tattookillers’ genoemd omdat ze allemaal dezelfde opvallende tatoeages dragen.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak wordt verwacht in maart.