Ex-advocate 3,5 jaar cel in voor fraude

Monique S., de weduwe van oud-Statenlid Jos van Hal Scheffer (foto), moet 3,5 jaar de cel in voor fraude. De ex-advocate verduisterde in totaal 5,7 miljoen euro. Haar man is na het bekend worden van de fraude opgestapt als Statenlid. Een maand later pleegde hij zelfmoord in de bossen bij Zeist.

Oplichting

S. is veroordeeld voor het oplichten van zes bedrijven tussen 2008 en 2012 en ze heeft cliënten laten betalen voor valse stukken van onder andere de Raad van State. In die stukken werd gevraagd om geld op een rekening te storten. S. heeft ook voor 130.000 euro aan sieraden van een juwelier in Krimpen aan den IJssel achterover gedrukt.

Gedwongen

Haar man zou S. tot de fraude hebben gedwongen. Zo zou hij haar jarenlang hebben mishandeld en ze zou onder de druk bezweken zijn. Van Hal zou bijvoorbeeld de hond van S. dood hebben getrapt. Van het verhaal geloofden de rechters niets. Van Hal kwam wel eens op het kantoor van de advocate langs maar uit getuigenissen van het personeel daar, valt niet op te maken dat hij zich ergens mee heeft bemoeid.

E-mails

Uit e-mails van S. blijkt dat zij zelf opdrachten heeft verstuurd om geld naar haar rekening over te maken. De rechters vinden dat de verhouding met haar man geen invloed heeft gehad op het verduisteren van miljoenen euro’s voor eigen gewin. ‘Ze heeft het verkregen geld aangewend voor privéaankopen. Ze heeft verder op geen enkel moment spijt getoond of excuses gemaakt.’