Ex-crimineel hoofd veiligheidsdienst Suriname

De Surinaamse president Bouterse heeft een veroordeelde drugscrimineel benoemd tot hoofd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst CIVD. Het gaat om de oud-militair Hans Jannasch die betrokken was bij de exploitatie van een xtc-laboratorium in Paramaribo dat in 2003 door de Surinaamse politie werd ontmanteld. Dat schrijft de NOS.

Acht jaar

Hij kreeg daarvoor een gevangenisstraf van acht jaar. In 2010 is hij vervroegd vrijgelaten. Sindsdien trad Jannasch op als beveiliger van Bouterse. De CIVD is de belangrijkste geheime dienst van Suriname en heeft veel bevoegdheden en macht. Vorige week maakte Bouterse op een persconferentie bekend dat er voor de functie van Hoofd CIVD drie kandidaten waren. Jannasch volgt George Biervliet op die vorige maand om niet nader genoemde redenen uit zijn functie werd ontheven.

Nederlander

Het xtc-laboratorium waarbij Jannasch was betrokken produceerde pillen voor de Verenigde Staten. Het was opgezet onder leiding van de Nederlander André ten Kleij. Deze kreeg van de Surinaamse rechter tien jaar cel. De Surinaamse president Desi Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld voor cocaïnesmokkel. Zijn zoon Dino Bouterse zit in de Verenigde Staten een straf uit van zestien jaar voor drugs- en wapensmokkel.