Ex-gangster geliquideerd na publicatie levensverhaal

In de Deense hoofdstad Kopenhagen is maandag een zware crimineel geliquideerd, op de dag dat zijn boek over zijn leven was verschenen. Het slachtoffer is Nedim Yasar (31), van Turkse komaf, die in het boek Rødder (Roots; uitweg van een gangster) zijn verhaal deed.

Twee schoten

Yasar verliet iets na 19.30 de lokatie waar de boekpresentatie werd gegeven en werd onder vuur genomen door een in het zwart geklede onbekende die zeker twee schoten afvuurde. Hij overleed later in een ziekenhuis. De schutter vluchtte te voet, aldus Deense media. Voordat hij de criminaliteit opgaf nadat hij vader was geworden maakte hij deel uit de Deense gang Los Guerreros. Daarna trad hij frequent op in radioprogramma’s. Daarin had hij verteld dat hij vorig jaar ontsnapte aan een liquidatiepoging.

Radiostation

Los Guerreros was volgens de politie actief in de drugshandel. Yasar had in 2012 de groep verlaten en zich opgegeven voor een traject bij de Reclassering. Daarna werd hij een mentor voor jongeren en trad hij op voor radiostation Radio24syv. ‘Vaarwel Nedim Yasar en bedankt voor alles’, tweette het station, dat ook de vlag op het dag halfstok hing. Ook de Deense minister van Justitie wijdde een tweet aan Yasar, waarin hij schreef Yasar ontmoet te hebben en ervan overtuigd was dat Yasar een nieuwe leven wilde en zich voor andere mensen wilde inzetten.

In Denemarken is de laatste jaren in de georganiseerde criminaliteit sprake van een piek in geweld. Vorig jaar was er een record aantal schietpartijen.