Ex-militair had angst voor Hells Angels

De 30-jarige ex-militair Clint L. die verdacht wordt van poging tot moord op een agent in mei dit jaar in het Limburgse Heerlen, dacht dat hij werd aangevallen door leden van de Hells Angels. Dat zei hij maandag tijdens de behandeling van zijn zaak voor de militaire strafkamer in Arnhem. Agenten vielen op 16 mei zijn woning binnen nadat de verdachte geluidsoverlast veroorzaakte en niet inging op eerdere toenadering van de politie. Volgens deskundigen lijdt de man aan angststoornissen.

Door @Michael de Hoogh

Nadat agenten op 16 mei van dit jaar de woning van L. in Heerlen hebben opengebroken ontstaat er een situatie waar de verdachte en de agenten anders over verklaren. Volgens meerdere mensen van de politie heeft L. een beweging met een mes in de richting van een agent gemaakt. Een schild beschermde de agent, die anders in zijn gezicht gestoken was. Verdachte zegt geen beweging te hebben gemaakt.

Harde muziek

L. lag die dag op de bank muziek te luisteren. Harde muziek. Door klachten over overlast kreeg L. bezoek van de politie. Hij reageerde alleen niet op het aanbellen en kloppen op de deur. L. zei maandag niets te hebben gehoord. De politie besloot om de deur te forceren en beschermende kleding aan te trekken omdat de man vanwege drugs- en alcoholgebruik gevaarlijk zou kunnen zijn. Ook waren er aanwijzingen dat de man nazistische ideeën had. Agenten zouden de verdachte bijvoorbeeld 'sieg heil' hebben horen roepen toen ze naar binnen wilden.

Angels

Toen L. later harde bonken hoorde, schrok hij en werd naar eigen zeggen bang voor wat er stond te gebeuren. 'Ik ben eerder bedreigd door iemand van de Hells Angels omdat ik voor de overheid werk. Ik vreesde voor mijn leven', zei L. ter zitting. Het is moeilijk na te gaan of die gevoelens van L. terecht waren, want volgens deskundigen lijdt hij aan angststoornissen. Dat zou hem ook verminderd toerekingsvatbaar verklaren. Hij zou dat hebben opgelopen in zijn periode als militair in Afghanistan.

Balkon 

Verdachte zegt die dag in mei wel naar de keuken te zijn gegaan en een mes heeft gepakt uit de la. 'Ik wilde eerste van het balkon springen, maar dat was te hoog. Toen heb ik een mes gepakt en ben om de hoek gaan staan. Ik was bang, maar toen ik dat schild van de politie zag, heb ik het mes op de grond gegooid en ben zelf ook gaan liggen', aldus L. De agenten die de woning betraden, verklaren anders. L. zou hebben gestoken met het mes.

Aanhouding

Omdat er volgens de militaire rechtbank geen duidelijk rapport ligt van de reclassering, is de zaak aangehouden. Advocaat Michael Ruperti wilde dat de zaak toch inhoudelijk veder behandeld werd, maar kan ermee leven dat de aanhouding maar twee weken duurt. L. is in september ontslagen bij defensie.

De zaak gaat op 25 november verder.