‘Ex-officier sluist tonnen weg’

Voormalig officier van justitie Matthieu van S. (53) wordt verdacht van belastingfraude. Hij zou zich de afgelopen jaren voor ongeveer een kwart miljoen euro hebben laten betalen via vennootschappen gevestigd op Curaçao en het Caribische eiland Anguila. Dat meldt De Telegraaf donderdag. De krant is in het bezit van een anonieme uitspraak van de belastingrechter. Justitie zou signalen hebben genegeerd en de fraude hebben verzwegen.

Matthieu van S. was werkzaam als aanklager bij het gerechtshof in Amsterdam en ontving ook gelden voor werkzaamheden als advocaat, schrijft De Telegraaf.

Luxemburg

Van S. werkte daarvoor namelijk bij een advocatenkantoor en klanten voor wie hij nog werkzaamheden verrichtte, kregen rekeningen toegestuurd die via Luxemburgse bankrekening van een bedrijf van Van S., gevestigd op Curaçao, betaald moesten worden. Tevens zou Van S. de opbrengst van de verkoop van zijn Amsterdamse appartement in 2007 hebben verborgen, meldt De Telegraaf.

Naheffing

De verborgen geldstromen werden in 2011 door de belastingdienst ontdekt en Van S. kreeg een naheffing. Die naheffing zou de ex-officier zonder succes hebben aangevochten bij de belastingrechter. Ook het verzoek van Van S. het vonnis niet te publiceren, werd door de rechter afgewezen.

Zwijgen

Toen de belastingfraude in 2011 door de FIOD werd ontdekt, was Van S. voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD. Enige tijd later werd hij ontslagen bij het gerechtshof. Justitie heeft maanden gezwegen over de kwestie, zo schrijft De Telegraaf.