Ex-politieman aangehouden om ondergronds bankieren van miljoenen euro’s

De politie en de FIOD hebben dinsdagochtend een man aangehouden voor ondergronds bankieren, dat heeft de landelijke eenheid van de politie vrijdag bekend gemaakt. Het is een ex-politieman. De politie denkt dat hij in een jaar tijd 4,2 miljoen euro heeft getransfereerd. Hij zit vast voor verhoor.

Landsmeer

De politie kwam de man op het spoor door ontsleutelde cryptocommunicatie. Hieruit bleek volgens de politie dat de 32-jarige man uit Landsmeer grote hoeveelheden crimineel geld vervoerde. Aan de hand van teruggekeken telefoonverkeer, schat de recherche dat hij al meer dan 4 miljoen euro heeft verplaatst. Uit het telefoonverkeer bleek ook dat de man mogelijk betrokken is geweest bij de handel in drugs.

Invallen

Dinsdagochtend vielen rechercheurs van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid en de FIOD twee woningen binnen in Landsmeer. Ze hielden de verdachte aan en sloten hem in voor verhoor. Vrijdag is de man voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam, die heeft de voorlopige hechtenis verlengd.

De aangehouden verdachte heeft de opleiding tot politieagent gevolgd. Hij werd ontslagen voor het schenden van zijn ambtsgeheim.

AMG

Bij de doorzoekingen werd bijna 30.000 euro aan contant geld aangetroffen, enkele diamanten en ongeveer 122.000 euro aan cryptovaluta. Ook werden twee auto’s in beslaggenomen, een Mercedes AMG en een Audi A3.

De internationaal opererende georganiseerde misdaad gebruikt ondergronds bankieren om geld uit landen te verplaatsen en om wit te wassen.