Ex-politieman: acht jaar cel voor coke-invoer

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag Luc L. (55) uit Antwerpen tot acht jaar cel veroordeeld omdat hij als havenarbeider en ex-politieman criminele netwerken geholpen bij onder meer de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven.

Eind 2010

L. stond terecht samen met nog 21 anderen terecht, onder wie nog eens zes havenarbeiders en een politie-agente, de dochter van L.’s vriendin. Het onderzoek was begonnen aan het einde van 2010 toen informatie over L. binnenkwam. Hij zou een aanspreekpunt zijn en adviezen geven aan smokkelaars die drugs via de haven wilde laten binnenkomen.

Loslippigheid

Het was niet gemakkelijk om de zaak tegen L. rond te krijgen, aldus justitie. Als ex-politieman ging hij voorzichtig te werk en liet hij zich gemakkelijk observeren en besprak hij niets over de telefoon. Loslippigheid van zijn vriendin deed hem uiteindelijk de das om. Zij sprak wel over de telefoon en verteld aan haar dochter de politieagente verteld dat L. ‘goede zaken’ had gedaan en dat ze over veel geld beschikte.

Doorzoeking

Dat was voldoende voor justitie om direct een doorzoeking te laten doen bij L.’s vriendin. In de kelder werden twee sporttassen met bijna 355.000 euro cash gevonden. L. heeft ontkend dat dit geld afkomstig was van een drugstransactie. Bijhield vol dat hij de som bewaarde voor een zekere “John”, in ruil voor 10 procent. De rechtbank geloofde dat verhaal niet.

Spin

De rechtbank ziet L. als een spin in een crimineel web dat cocaïne hielp invoeren en handelde in xtc wiet. De andere verdachten kregen celstraffen tot vijf jaar, de vriendin van L. zeven maanden onvoorwaardelijk. De politieagente is veroordeeld voor het opzoeken van politie informatie de verdachten. Zij is ontslagen.