Ex-politieman perste wietcriminelen af

Een ex-politieman heeft geprobeerd een wietbaas in Arnhem af te persen omdat hij in de schulden was gekomen door met de crimineel zaken te doen. Het OM heeft daarom negen maanden cel tegen de man gevraagd. Hij vindt zelf dat hij een ‘hele domme fout’ heeft gemaakt.

De man had afgesproken dat hij een pand zou kopen waarin een wietkwekerij zou komen. Hij zou dan per oogst 75.000 euro krijgen. Maar de groep rond de man waarmee de oud politieman zaken deed, werd opgerold. Hij had het pand toen al gekocht.

‘We willen geld zien’

Hij raakte daardoor flink in de schulden. Daarom stuurde hij de drugscrimineel een dreigbrief, bekende hij in de rechtszaal, zo schrijft De Gelderlander. In de brief stond te lezen: ‘We zijn flink door jullie genaaid en nu is het onze beurt. We willen geld zien (…). Als je familie je lief is zou ik maar mee werken. (…) Als je (…) niet reageert zullen er consequenties aan zitten die erg vervelend zijn voor jou en je gezin.’ Er werd 50.000 euro geëist.

De politieagent dreigde daarnaast naar de rijksrecherche te stappen als de wietkweker met de brief naar de politie zou gaan. Volgens de voormalig agent hadden de kwekers een ingang bij de politie in Gelderland, waardoor ze op tijd de kwekerijen konden ontruimen toen hun groep werd opgerold.

De rechtbank doet op 23 december uitspraak tegen de man. De zaak tegen de wietkwekers, die mogelijk 25 euro miljoen winst maakten, moet nog beginnen.