Ex-Posbank-verdachte 4 jaar de cel in

Waar de verdediging hoopte op een soort van statement van het gerechtshof in Arnhem, werd het beroep op niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM) maandag door het hof verworpen. Dat betekent dat Bernard K., ex-verdachte in de zaak van Alex Wiegmink, toch voor vier jaar de cel in moet omdat hij in maart 2011 iemand heeft neergestoken in een Arnhems café. K. wilde dat het OM niet-ontvankelijk werd verklaard, omdat er veel fouten gemaakt zijn in de opsporing.

 

Volgens het gerechtshof is de verdachte ondanks de gemaakte fouten tijdens de opsporing in deze zaak niet in zijn verdediging geschaad. Met name de rol van de onderzoeksleider was discutabel te noemen. K. heeft eerder tegenover de rechtbank verklaard wie er volgens hem wel verantwoordelijk is voor de steekpartij in het Arnhemse café. Diegene, een neef van hem, is door de politie ook gehoord en dat mocht niet omdat de rechter had aangegeven de man ook te willen verhoren. 

De onderzoeksleider zou de man, die genoemd werd door K., ook hebben ingelicht over het feit dat zijn telefoon getapt werd. Verder zei de onderzoeksleider dat ‘de verdachte (K.) maar eens bij de ballen gepakt moest worden’. Hij doelde daarmee hoogstwaarschijnlijk op de zaak van Alex Wiegmink. K. was ooit verdachte in deze zaak, maar er bleek geen bewijs tegen hem te zijn en de politie heeft hem na enkele weken moeten laten gaan.

Tijdens de behandeling in hoger beroep zei K. dat hij betrokken was bij de vechtpartij in het café, maar dat hij niet gestoken heeft. Het hof denkt daar dus anders over en veroordeelde K. tot een celstraf van vier jaar. 

Over de moord op Alex Wiegmink en de rol van K. in dat verhaal, meer in het boek Cold Cases dat pas uitgebracht is door Crimesite. 

Lees ook:

‘Tijd om hem bij de ballen te nemen’