‘Ex-Satudarah’s mogen niet werken voor Defensie’

Twee broers uit Tiel die lid waren van de inmiddels verboden Satudarah MC mogen bepaalde functies bij Defensie daarom niet meer vervullen. Volgens Omroep Gelderland heeft de Utrechtse bestuursrechter een klacht van de broers hiertegen verworpen.

Twintig jaar militair

Defensie weigerde de twee functies in de krijgsmacht te geven waar ze over vertrouwelijke informatie zouden beschikken. De broers stapten daarna naar de rechtbank.

Ze waren sinds 2010 lid van Satudarah. De motorclub werd in 2018 door de rechter verboden verklaard omdat de club criminele activiteiten zou ontplooien en gevaar vormde voor de openbare orde.

Het tweetal is al meer dan twintig jaar militair. De broers namen deel aan veel buitenlandse missies.

Uit de weg

De broers ontkenden dat er sprake was van een veiligheidsrisico. Ze zeggen niet in aanraking te zijn gekomen met criminele leden en die contacten uit de weg te zijn gegaan.

De bestuursrechter vindt dat vaststaat dat de mannen nog altijd contacten hebben met voormalige clubleden en dat mede daarom Defensie mag twijfelen aan de geschiktheid van de broers voor een vertrouwensfunctie.

Chapter Nijmegen

Een van de twee broers was president van het chapter Nijmegen van Satudarah. De ander had ook een bestuursfunctie en bewaakte onder meer de orde tijdens clubavonden en feesten.

In 2019 trok Defensie de zogeheten verklaring van geen bezwaar (VGB) voor het vervullen van een vertrouwensfunctie van de twee in.