Ex-sportschool directeur vrijgesproken van cokehandel

De Amsterdamse rechtbank heeft de ex-directeur van luxe sportschool Medico Vision in het Olympisch Stadion woensdag vrijgesproken van betrokkenheid bij een cocaïnelab dat in zijn landhuis in Abcoude was aangetroffen. Volgens Het Parool krijgt Nol V. (58) van de rechters het voordeel van de twijfel.

Ruiken

De rechters ’twijfelen’ aan V.’s verklaring dat hij niets van het codelab wist. Ze vinden dat ‘ook niet het meest waarschijnlijke scenario’. Toch zien ze niet voldoende overtuiging om V. te veroordelen. Het vonnis betekent dat zijn landhuis niet wordt afgepakt. Nol V. heeft gezegd dat hij zijn pand had verhuurd aan een Colombiaanse vriend die hij in het uitgaansleven had leren kennen. Door een aandoening aan zijn luchtwegen was hij – naar eigen zeggen – niet in staat de penetrante geur die het lab verspreidde te ruiken.

De rechtbank acht bewezen dat in de boerderij in een professioneel drugslaboratorium synthetische cocaïne werd gemaakt. Dat was voor het eerst in Nederland. Een aantal Colombiaanse en Oost-Europese verdachten wel veroordeeld.

Boekje

Van de veertien verdachten worden er vier vrijgesproken en tien veroordeeld. Zij kregen celstraffen tot 28 maanden. Het Openbaar Ministerie had straffen tot 4,5 jaar geëist. Er is in het landhuis een groen boekje gevonden met het procedé voor de productie van synthetische cocaïne, dat overigens ook op internet te vinden is. Dat de groep daadwerkelijk synthetische cocaïne heeft geproduceerd is niet vastgesteld.

Zie ook:

‘Coke-verdachte was directeur luxe sportschool’