Ex van Dutroux komt vrij

De ex-vrouw van Marc Dutroux mag op vrije voeten worden gesteld, dat heeft het Hof van Cassatie, het hoogste Belgische rechtscollege, dinsdag besloten. Martin treedt dinsdagavond in, in het klooster van Malonne, vlakbij Namen. Wanneer ze daar zal aankomen is nog niet bekend maar de burgemeester van Namen verwacht dat media de aankomst tot een spektakel zullen maken. Op dit moment patrouilleren al 15 agenten bij het klooster maar de burgemeester zal die beveiliging nog opschalen.

Het Hof van Cassatie heeft bevestigd dat Michelle Martin mag vrijgelaten worden onder voorwaarden. Ze mag het klooster niet verlaten. De cassatieberoepen tegen het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank in Bergen werden door het Hof verworpen. Zowel nabestaanden van slachtoffers van Dutroux als het parket van Bergen waren in cassatie gegaan tegen het besluit tot reguliere vervroegde invrijheidsstelling.

‘Alle procedureregels zijn in dit dossier nageleefd en zelf heb ik geen middelen voor cassatie gevonden’, zo zei advocaat-generaal Raymond Loop. ‘Het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank is dan ook volledig conform de wet en ik zie dan ook geen enkele reden om haar beslissing te verbreken’.

Het Hof van Cassatie kan niet oordelen over de beslissing tot vrijlating, of de voorwaarden die daaraan gekoppeld zijn omdat het Hof kan zich alleen kan uitspreken over procedurefouten die gemaakt kunnen zijn, en die zijn er volgens het arrest niet.

Martin verblijft nu in de gevangenis van Berkendael. Speciale eenheden van de federale politie zullen haar daarna overbrengen naar het klooster van de Arme Klaren in Malonne.

Martin zat nu bijna vijftien jaar in de gevangenis na een vonnis (in 2004) van dertig jaar cel, wegens haar aandeel in de opsluiting en de foltering van Sabine, Laetitia, An, Eefje, Julie en Melissa. Alleen Sabine Dardenne en Laetitia Delhez overleefden het. 

Formeel komt Martin al vijf jaar in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating maar dat werd steeds geweigerd door de rechtbank omdat ze geen bescherming zou kunnen krijgen.

Dutroux: ‘Ik kom ooit vrij’ 

Michèle Martin niet op vrije voeten 

‘Dutroux kan nu ook vrij’ (update)