Ex-verdachte Kasteelmoord begint ‘Le Cachot’

De Nederlander Evert de Clercq, die eerder verdachte was in de zaak rond de moord op de Belgische kasteelheer Stijn Saelens (foto), heeft het eetcafé Le Cachot geopend. De inrichting van het eetcafé is een duidelijke knipoog naar de tijd die hij vastzat in de zaak: het logo is een kat in een gestreept boevenpak en een loden bal aan de poot, voor de ramen zitten tralies.

De eetzaal heet de ‘bezoekersruimte’, de koelcel is de ‘isoleercel’ genoemd en het toilet is de ‘luchtplaats’. ‘Liefst 72 dagen zat ik vorig jaar onschuldig in de cel’, zegt De Clercq tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ‘Alle frustraties van die maanden zitten in het eetcafé verwerkt. Ik moest me uitleven.’

Geen dna-match

Saelens verdween in januari 2012 van zijn kasteel. Ruim twee weken later werd zijn lichaam gevonden in een bos in de buurt van Maria-Aalter, op het perceel van Pierre S. De schoonvader van Saelens zou de opdracht tot de moord hebben gegeven, S. zou die hebben georganiseerd.

De Belgische justitie dacht eerder dat S. daarvoor De Clercq had benaderd, die op zijn beurt Anton van Bommel zou hebben gevraagd de moord uit te voeren. Justitie dacht hard bewijs tegen De Clercq te hebben; onder meer een dna-spoor op het zeil waarin het lichaam was verpakt. Maar dat bleek niet van De Clercq te zijn.

‘Vrienden met Pierre S.

De Clercq, die bekend stond als drugshandelaar, werd onder meer verdachte in de zaak omdat zijn gsm werd gepeild in de buurt van Sint Maria-Aalter op de dag voor het lichaam van Saelens werd gevonden.

De Clercq zou goede vrienden zijn met organisator Pierre S. en uitvoerder Anton van Bommel, die inmiddels is overleden. Hij zegt zelf de twee inderdaad ‘beroepsmatig’ te kennen, maar heeft vanaf dag één ontkend iets met de zaak te maken te hebben. De Clercq en S. waren in 2008 verdachte in een strafrechterlijk onderzoek naar verboden groeihormonen.