Executie in VS mislukt

De executie van de 38-jarige Clayton Lockett in de Amerikaanse staat Oklahoma is helemaal fout gegaan. In plaats van binnen enkele minuten dood te zijn door de toegediende dodelijke injecties, komt hij drie kwartier later pas door een hartstilstand om het leven.

Bij een doodstraf door toedienen van dodelijke injecties krijgt de terdoodveroordeelde drie injecties. De eerste spuit is gevuld met een verdovend, pijnstillend middel. Als de verdachte bewusteloos is, wordt een verlammend middel toegediend. De derde injectie is er een met een dodelijk gif.

Nieuw middel

De eerste spuit die deze keer toegediend werd, was met een middel dat nog nooit in Oklahoma gebruikt werd bij een executie. Andere staten gebruiken het middel wel. Alleen dient bijvoorbeeld Florida vijf keer zoveel toe bij een executie.

Hierdoor deed Lockett na een paar minuten zijn ogen weer open in plaats van dat hij het bewustzijn verloor. Na tien minuten werd hij toch bewusteloos verklaard, zodat de procedure doorgezet kon worden. Drie minuten later begint hij zwaar te ademen, zijn tanden te knarsen en probeert zijn hoofd omhoog te tillen van het kussen. Lokale media melden dat hij zelfs omhoog komt en heeft gezegd: ‘Er is iets mis.’ De procedure wordt afgebroken en iets later overlijdt Lockett aan een hartaanval.

Een andere executie die later die dag gepland stond, is uitgesteld.