Executie door injectie mislukt in Ohio

Medewerkers van een gevangenis in de Amerikaanse staat Ohio zijn er woensdag niet in geslaagd de ter dood veroordeelde Alva Campbell (69) te injecteren met een dodelijke vloeistof. De executie is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Aderen

De aderen in de armen en het rechterbeen van de ter dood veroordeelde konden niet worden gevonden. Na een half uur liet de directeur de executie staken. Campbell had tijdens het proces gehuild. Toen de zaak werd gestopt schudde hij de hand van de twee medewerkers van de gevangenis, en droogde hij zijn tranen, vertelden getuigen tegen Amerikaanse journalisten.

De gouverneur van de staat Ohio moet nu een nieuwe datum vaststellen. Hij heeft eerder een verzoek tot matiging van de straf afgewezen.

Onnodig lijden

Het is de derde keer in de geschiedenis dat een executie niet gelukt is, melden Amerikaanse media. In 1946 was er een onjuist geprepareerde elektrische stoel en in 2009 werd ook een dodelijke injectie uitgesteld.

Over de methode van injectie is de afgelopen jaren veel discussie geweest, met name over de vraag of de gebruikte cocktails geen onnodig lijden veroorzaken.

Campbell kreeg de doodstraf omdat hij in 1997 na een ontsnapping uit detentie na een carjacking een 18-jarige man doodde. Hij was gehecht vanwege een gewapende overval. Eerder  zat hij twintig jaar uit vanwege een doodslag.

Hij is lichamelijk zwak. Hij verplaatst zich met een rollator, hij moet vier keer per dag aan het zuurstof omdat hij ademhalingsmoeilijkheden heeft als gevolg van longkanker en COPD.

Zie ook:

Autopsie na executie in VS

Vierde executie Arkansas staat op stapel

Hooggerechtshof stopt executie op nippertje

Toch weer executie middels gif-cocktail in Ohio