Executie met fentanyl uitgesteld

De uitvoering van de doodstraf van tweevoudig moordenaar Scott Dozier zou vorige week plaatsvinden in de gevangenis van Ely, in Nevada (VS). Het zou voor het eerst zijn dat een doodstraf voltrokken zou worden met fentanyl, een hoogstverslavende soort drug die voor veel problemen zorgt in de VS. 

Enkele uren voordat de doodstraf van Dozier zou worden uitgevoerd, werd deze door een rechter uitgesteld. Dat gebeurde vooral omdat de fabrikant van een tweede middel dat zou worden toegediend aan Dozier bezwaar maakte. De producent van midazolam wil niet dat het medicijn wordt gebruikt bij het uitvoeren van doodstraffen.

Opmerkelijk

Het gebruik van fentanyl bij het uitvoeren van de doodstraf is opmerkelijk, omdat de pijnstiller centraal staat in de opioïden-crisis die de VS teistert. In Noord-Amerika stijgt het aantal doden door een overdosis fentanyl duizelingwekkend snel. Inmiddels vallen er meer doden door gebruik van fentanyl dan bijvoorbeeld door heroïne-, crystal meth- of cocaïnegebruik. Onder andere de muzikanten Prince en Tom Petty lieten het leven door bovenmatige inname van de pijnstiller.

Hoofd nooit gevonden

Scott Raymond Dozier is veroordeeld voor twee moorden. In juli 2001 vermoordde hij Jasen “Griffin” Green, wiens stoffelijk overschot werd gevonden in een plastic container in de woestijn  ten noorden van Phoenix.  Nog geen jaar later schoot hij Jeremiah Miller dood in Las Vegas. Daarna sneed hij het lijk van Miller in stukken en verpakte het in een koffer, die bij een appartementencomplex werd gevonden. Het hoofd en de armen van Miller zijn nooit gevonden. Dozier had beloofd Miller te helpen met het produceren van crystal meth. Toen het slachtoffer met 12.000 dollar op de afspraak met Dozier arriveerde werd hij doodgeschoten.

2710 ter dood veroordeelden

Dozier is de eerste persoon wiens doodstraf daadwerkelijk wordt uitgevoerd in Nevada sinds twaalf jaar. Het is voor het eerst in de VS dat fentanyl zou worden gebruikt. Er zijn al langere tijd problemen in de VS met het voltrekken van doodvonnissen. Op 12 juli van dit jaar waren er in de VS 2710 gedetineerden die zijn veroordeeld tot de doodstraf.