(Ex)liquidatie-verdachte veroordeeld voor witwassen

Ahmet G. (57) is maandag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraf voor lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte, aldus Het Parool. Justitie verdacht hem ook van het uitlokken van liquidaties en grootscheepse drugshandel maar hij stond daarvoor niet terecht.

Dekmantel

De politie hebben G., zijn echtgenote en Hasan M. geruime tijd afgeluisterd.

De rechtbank vindt het bewezen dat Ahmet G. (57) en diens medeverdachte Hasan M. voor tonnen aan euro’s hebben witgewassen. Ze krijgen respectievelijk 33 en 22 maanden cel. De twee hadden een schoonmaakbedrijf en een adviesbureau maar dat was volgens de rechtbank een dekmantel om valse facturen te kunnen sturen.

Zoon en dochter van G. zaten op prive-scholen, wat 238.000 euro heeft gekost. De rechtbank gelooft niet dat dit geld door een erfenis en giften bij een besnijdenisfeest opgebracht. Ook G.’s wijnvoorraad van zeker 17.000 euro, een BMW Touring en een BMW X5 zijn volgens de rechtbank met crimineel geld betaald.

2016

Het onderzoek begon in 2016 toen de recherche G. verdacht van opdracht geven van liquidaties. De straffen zijn lager dan de eis omdat de rechtbank vindt dat de zaak te lang heeft voortgesleept.

Ahmet G. en zijn dochter van toen 17 raakten gewond toen ze in 2019 werden beschoten op De Grote Wielen in Amstelveen. Ze overleefden doordat het wapen van de schutter weigerde. Er loopt nu een rechtszaak tegen twee mannen die deze liquidatie zouden hebben helpen voorbereiden.