Explosieven bij bedrijfspand en hotel in Amsterdam (UPDATE)

Bij een bedrijfspand aan de Lemelerbergweg in Amsterdam-Zuidoost is woensdagochtend vroeg een niet ontploft explosief gevonden. Volgens de politie werd er eerder die nacht een handgranaat neergelegd voor een hotel aan de Korte van Eeghenstraat in Amsterdam-Oud-Zuid, dichtbij een ingang van het Vondelpark.

Medewerker

Dat werd rond 02.30 gemeld bij de politie. Een medewerker van het hotel hoorde gerommel bij de voordeur. Daarna bleek er een niet ontplofte handgranaat te liggen. De politie vermoedt dat de granaat door één persoon werd gegooid en dat die vervolgens op een donkere scooter vluchtte richting de Jacob Obrechtstraat. De verdachte is een man met een lichtgetinte huidskleur met een slank postuur.

Zuidoost

De politie kreeg in de nacht naar woensdag om 03.00 een melding over een explosief in Amsterdam-Zuidoost. Dat explosief lag op de grond bij het pand. Het pand aan de Lemelerbergweg is een bedrijfsverzamelgebouw waar meerdere bedrijven zijn gevestigd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het explosief veiliggesteld. Om wat voor soort explosief het gaat, zegt de politie niet.

De politie onderzoekt of er verbanden zijn met incidenten waarbij eerder handgranaten bij bedrijven en horecagelegenheden zijn neergelegd.