Explosieve groei plofkraken België

In het Belgische Seneffe is vannacht een geldautomaat van de ING opgeblazen. Het is al de vijfde plofkraak in korte tijd in België. De federatie van banken wil overleg met de autoriteiten om te bekijken welke maatregelen getroffen kunnen worden om de plofkraken tegen te gaan. 

Een van de beveiligingsmethodes tegen het opblazen van geldautomaten zijn verfcapsules. Die ontploffen bij het kraken van een automaat, waardoor het geld met verf wordt besmeurd en onbruikbaar wordt. Probleem in België is dat de verfcapsules niet altijd tot ontploffing komen, waardoor het buitgemaakte geld gewoon te gebruiken is.

Boechout

Woensdagnacht werd in Boechout ook al een plofkraak gezet. Daarbij werd de verfcapsule wel geactiveerd, waardoor tenminste een deel van de buit met verf werd besmeurd. Hoeveel geld er werd gestolen is niet bekend gemaakt. Bankbiljetten lagen verspreid over de rijbaan en het trottoir. De straat raakte ook onder  de verf.

Bivakmutsen

Getuigen zagen dat drie mannen met bivakmutsen het geld in deed en vervolgens in een donkere Audi springen en wegrijden. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Het bankgebouw van de Bpost raakte flink beschadigd.

Onlangs werden ook in Kinrooi, Buggenhout en Tielt-Winge plofkraken gezet. Over de dadergroep is niet veel bekend. Het is dan ook niet duidelijk in hoeverre Nederlanders betrokken zijn bij de Belgische plofkraken. In Duitsland zijn Nederlandse plofkrakers wel al langere tijd actief. Vorige maand nog werd de Amsterdamse rapper Eves Laurent opgepakt voor een plofkraak in Wiesbaden.