Explosieven bij drie woningen in Amsterdam-Noord

In Amsterdam-Noord zijn zondagnacht tussen 03.15 en 03.50 twee explosies geweest. Eén explosief ging niet af. De incidenten vonden plaats bij drie verschillende woningen. Niemand raakte gewond. Een 21-jarige man is opgepakt als verdachte.

(Beeld: Mizzle Media / Michel van Bergen)

De eerste explosie ging om 03.15 af bij een voordeur van een woning aan de Urkstaat. De brandweer kwam ter plaatse en de voordeur van de woning raakte door de explosie zwaar beschadigd. Ongeveer 20 minuten later was het raak aan de Beemsterstaat waar een brievenbus van een woning zwaar beschadigd raakte.

Autobrand

Om 03.50 stond er een auto in de brand aan de IJdoornlaan aan het Waterlandplein. De brandweer wist het vuur te blussen, maar de auto raakte door de brand zwaar beschadigd en brandde volledig uit. Even verderop werd aan de Werengouw (foto) een brandend voorwerp richting de voordeur van een wooncomplex gegooid. Het vuur was snel gedoofd, twee explosieven gingen niet af.

Zwaar vuurwerk

Het Team Explosieven Veiligheid (TEV) en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwamen ter plaatse en concludeerden dat het vermoedelijk gaat om zwaar vuurwerk.

De Forensische Opsporing heeft sporen veilig gesteld en bewijsmateriaal verzameld.

De politie heeft ter plaatse een 21-jarige man gearresteerd op verdenking van betrokkenheid en onderzoekt of er een verband is tussen de incidenten.