‘Extreme drukte’ op Wallen na sluiting coffeeshops

De sluiting van 14 coffeeshops op de Amsterdamse Wallen heeft voor ‘extreme drukte’ gezorgd bij de coffeeshops die nog wel in de wijk zitten. Dat meldt Het Parool zaterdag. De sluiting van de coffeeshops heeft niet als gevolg dat er minder klanten naar de Wallen komen.

De gemeente Amsterdam probeert sinds 2009 de overlast en die samenhangen met drugsgebruik en prostitutie op de Wallen terug te dringen. Een van de maatregelen was de sluiting van 22 van de 76 coffeeshops. Inmiddels zijn 14 van de winkels dicht; anderen kunnen later openen omdat ze in de buurt van een school staan.

De coffeeshops die niet gesloten zijn, hebben het ‘ontzettend druk’. ‘Het is soms zo druk dat je in de Warmoesstraat over de hoofden kunt lopen, vertelt een van de exploitanten in de krant. Een andere coffeeshop heeft een portier aangenomen om de bezoekersstromen te begeleiden.

Amsterdam probeert de coffeeshops beter over de stad te verspreiden. Wie zijn zaak op de Wallen sluit, krijgt voorrang bij een aanvraag voor een vergunning in een ander deel in de stad.

De gemeente denkt dat die maatregelen op termijn de druk op de Wallen af zal laten nemen. De drukte loopt tegen de grens aan, erkent een woordvoerder, maar dat zou een kwestie van tijd zijn. ‘Amsterdam houdt nog 150 coffeeshops over. Ter vergelijking: Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben er gezamenlijk 93.’