Facebook spioneert voor politie

Facebook houdt met speciale software het gedrag van al hun gebruikers in de gaten. Ook deelt het sociale medium bepaalde informatie met de Amerikaanse politie. Dat meldt de nieuwszender BNR.

Facebook scant onder andere chatgesprekken en berichten. Ook houdt de software bij welke vrienden je toevoegt. Facebook houdt alle gebruikers wereldwijd voor dezelfde overtredingen in de gaten, terwijl in de algemene voorwaarden staat dat gebruikers zich moeten houden aan de wet in het land waar ze wonen.

Onlangs werd een Amerikaan opgepakt met behulp van Facebook. Hij chatte met een dertienjarig meisje over seks. Hij wilde met haar afspreken, maar dat werd door Facebook voorkomen. ‘Als een man van 40 veel minderjarige kinderen als vriend heeft, dan valt dat op. Dat is een algoritme: dan gaan er belletjes rinkelen’, aldus een woordvoerder van Facebook tegen BNR.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld vindt dat de discussie wordt gesmoord door zo’n schokkend voorbeeld te gebruiken, verklaart ze tegenover de nieuwszender. ‘Niemand durft dan nog kritische vragen te stellen, zoals: hoeveel misdaad wordt er buiten dit ene geval werkelijk voorkomen? Hoeveel mensen worden er onschuldig aangemerkt?’