Facebookmoord: cel en jeugd-tbs

In de zaak van de zogeheten Facebook-moord heeft verdachte Jinhua K. (15) één jaar jeugdetentie en tbs opgelegd gekregen. De rechtbank vindt het bewezen dat hij in januari de 15-jarige Arnhemse Joyce ‘Winsie’ Hau heeft vermoord en poging tot doodslag pleegde op haar vader. De straf is de maximale straf voor iemand van zijn leeftijd. Het Openbaar Ministerie had één jaar jeugdgevangenis en twee jaar jeugd-tbs geëist. K. moet van de rechtbank ook 21.000 euro als schadevergoeding aan de vader van Winsie betalen.

K. heeft al vanaf de basisschool problemen en is sociaal en emotioneel beperkt. Volgens deskundigen heeft K. een ernstige gedragsstoornis met psychopatische trekken en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. K. heeft al twee veroordelingen voor een misdrijf achter zijn naam staan. 

Winsie kreeg via Facebook ruzie kreeg met haar vriendin Polly (15) die vervolgens erover sprak bij haar vriend Wesley (18). Via via werd toen Jinhua K. ingeschakeld om Winsie te vermoorden.

K. ging op 14 januari vanuit zijn woonplaats Capelle aan den IJssel naar Arnhem en stak Winsie neer in de hal van haar ouderlijk huis en verwondde hij haar vader. Het meisje overleed op 19 januari in het ziekenhuis.

De gevolgen voor de nabestaanden zijn onbeschrijfelijk, zei de rechter, en de moord heeft bovendien ‘een enorme schok teweeg gebracht in de buurt, de stad en in het land’.

‘Jou wordt verweten dat je in de lange aanloop naar de delicten niet tot bezinning bent gekomen. Je hebt er niet vanaf gezien, terwijl je wel de mogelijkheid had. Je hebt de keuze gemaakt om Winsie en haar vader te willen doden,’ aldus de rechtbank tot de verdachte. 

De strafzaken tegen Polly en Wesley zijn door de rechtbank in Arnhem aangehouden omdat nog getuigen-deskundigen moeten worden gehoord.

Hier een deel van het vonnis.