‘Facilitator’ van criminelen aangehouden

De politie Amsterdam zegt heeft na uitgebreid onderzoek woensdag een 58-jarige vrouw te hebben aangehouden omdat zij een woning aan criminelen verhuurde. Ze wordt verdacht van witwassen.
Het onderzoek startte tijdens een controle op spookburgers.

Cocaïne

Spookburgers zijn mensen die wel in de stad wonen, maar nergens ingeschreven staan. Tijdens die controle kwam de politie in een woning aan de Jan van Zutphenstraat. Agenten stuitten in dat huis onder andere op een kleine kilo cocaïne, een vuurwapen en een vals paspoort. De politie hield hiervoor twee verdachten aan. De huur van de woning bleek contant betaald te worden aan de 58-jarige woningbemiddelaar.

Woning gesloten

De gemeente heeft in verband met ernstig gevaar voor de openbare orde en veiligheid de woning voor de duur van drie maanden gesloten. In verband met een eerdere overtreding van de huisvestingwet is een bestuursrechtelijke boete opgelegd van 60.000 euro.

Beperkte eisen

De politie zegt in ‘de strijd tegen ondermijning’ ook dergelijke ‘facilitators’ te willen aanpakken en hierin samen te werken met de gemeente en het Openbaar Ministerie. Facilitators zijn bijvoorbeeld mensen die auto’s leveren aan criminelen maar ook woningbemiddelaars die structureel woningen verhuren aan criminelen. De bemiddelaars stellen zeer beperkte eisen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor criminelen. De huurders gebruiken meestal een valse identiteit en betalen de huur vooral met contant en mogelijk crimineel geld.